Γλοιοβλάστωμα
Επιλέγω να κάνω το GliomArray
Με το GliomArray επικεντρωνόμαστε στα 5 γονίδια που εμφανίζουν στατιστικά συχνότερα γενετική αστάθεια στο γλοιοβλάστωμα.
Το πάνελ αποτελείται από τα γονίδια BRAF, MGMT, PIK3CA, IDH1/2, EGFR, NOTCH1, PDGFRa, PTEN, TP53
Συμβουλευτείτε τον Ογκολόγο σας για την βέλτιστη για εσάς επιλογή και εξατομίκευση.
Στην περίπτωση που το δείγμα σας δεν βρίσκεται ήδη στο αρχείο της Μικροδιαγνωστικής. Επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα για να αναλάβουμε την ασφαλή και ταχεία μεταφορά του στο εργαστήριό μας. Επίσης θα χρειαστεί να συμπληρώσετε εύκολα και γρήγορα το Έντυπο Συγκατάθεσης.
Ποια είναι η κλινική χρησιμότητα της εξέτασης GliomArray;
Με την ανάλυση πολλών γονιδίων ταυτόχρονα, η εν λόγω εξέταση προσφέρει ένα αναλυτικό μοριακό προφίλ του γλοιοβλαστώματος, βάσει του οποίου ο κλινικός σας ιατρός (ογκολόγος) θα επιλέξει την βέλτιστη θεραπεία για εσάς εξατομικευμένα.
Για παράδειγμα, ο υποκινητής του γονιδίου της μεθυλοτρανσφεράσης της Ο6-μεθυλογουανίνης (MGMT) είναι ένας σημαντικός δείκτης στο γλοιοβλάστωμα. Το προϊόν του γονιδίου MGMT, ένα ένζυμο, επιδιορθώνει βλάβες στο DNA. Υψηλά επίπεδα αυτού του ενζύμου στους όγκους προκαλούν ανθεκτικότητα στη χημειοθεραπεία με αλκυλιωτικούς παράγοντες, όπως η τεμοζολομίδη. Όταν ο υποκινητής του MGMT εμφανίζεται μεθυλιωμένος, το γονίδιο απενεργοποιείται, καθιστώντας τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στη χημειοθεραπεία.
Πώς διενεργείται το GliomArray στη Μικροδιαγνωστική;
Το GliomArray πραγματοποιείται στο υλικό βιοψίας (κύβος παραφίνης) που έγινε η ιστολογική σας εξέταση.
One touch προσέγγιση – Στρατηγική διαχείριση του δείγματος, Εξοικονόμηση χρόνου
Στο πλήρως καθετοποιημένο μας Εργαστήριο, χειριζόμαστε το δείγμα σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την άσκοπη σπατάλη του:
- O κύβος παραφίνης τοποθετείται αν είναι εφικτό μία φορά στον μικροτόμο για την λήψη τομών ιστού, από έμπειρους ιστοτεχνολόγους.
- Οι τομές ιστού αποκτώνται διαδοχικά με τέτοιο τρόπο για την εξασφάλιση διατήρησης τομών ιστού για περαιτέρω μοριακές εξετάσεις.
- Οι παθολογοανατόμοι εκτελούν μικροδιατομή, προς εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ποσότητας καρκινικών κυττάρων, αφαιρώντας όλα τα άλλα νεκρωτικά κύτταρα ή φυσιολογικό ιστό, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.
- Άμεσα ο μοριακός βιολόγος επεξεργάζεται τον ιστό σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον, με αλληλούχιση τελευταίας γενιάς (NGS) ή αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης πραγματικού χρόνου (Real-time PCR) για τον εντοπισμό των μεταλλάξεων στα γονίδια που μας ενδιαφέρουν.
Το πλήθος και το είδος των μεταλλάξεων που εξετάζονται, ενημερώνεται μέσα από μια δυναμική διαδικασία σύμφωνα με τις τρέχουσες επιστημονικές έρευνες. Θα πρέπει επομένως να αναγνωριστεί ότι υπάρχει η πιθανότητα η λίστα των γονιδίων στη φόρμα παραγγελίας να έχει μεταβληθεί (γονίδια που προστίθενται ή αφαιρούνται) κατά την ανάλυση του δείγματος στο εργαστήριο.
Τι θεραπείες υπάρχουν για το γλοιοβλάστωμα;
Η κλασική αντιμετώπιση περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση, εάν είναι εφικτό, ακολουθούμενη από μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία, με την προσθήκη χημειοθεραπείας στην πλειονότητα των ασθενών. Επίσης, χορηγούνται υποστηρικτικοί θεραπευτικοί παράγοντες, όπως τα αντιεπιληπτικά και τα κορτικοστεροειδή. Τέλος, υπάρχουν στοχευμένες θεραπείες (έναντι γονιδιακών μεταλλάξεων).
Ποιες οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης γλοιοβλαστώματος;
Το γλοιοβλάστωμα αποτελεί τον πιο κοινό και πιο επιθετικό κακοήθη τύπο πρωτοπαθούς εγκεφαλικού όγκου. Τα είδη γλοιοβλαστώματος είναι δύο, ανάλογα με τον μηχανισμό παθογένειας:
-Το πρωτοπαθές γλοιοβλάστωμα: ταχύτατης εξέλιξης κακοήθης όγκος που εμφανίζεται σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών. Αφορά το 60% των περιπτώσεων.
-Το δευτεροπαθές γλοιοβλάστωμα: προκαλείται από εξαλλαγή χαμηλής κακοήθειας γλοιωμάτων και εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους. Αφορά το 40% των περιπτώσεων.
Παρόλη την κακοήθη φύση τους, τα γλοιοβλαστώματα είναι εξαιρετικά σπάνιο να εξαπλωθούν στο υπόλοιπο σώμα.
Τα περισσότερα γλοιοβλαστώματα δεν φαίνεται να έχουν κάποια γενετική προδιάθεση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συσχετίζουν τη νόσο με το κάπνισμα, τη διατροφή, τα κινητά τηλέφωνα ή τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Φαίνεται, ωστόσο, να υπάρχει μια μικρή σχέση μεταξύ γλοιοβλαστώματος και ιονίζουσας ακτινοβολίας. Άτομα που πάσχουν από σύνδρομο Turcot, Li-Fraumeni ή έχουν ιστορικό νευροϊνωμάτωσης, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν γλοιοβλάστωμα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Τύπος Καρκίνου:
Γλοιοβλάστωμα
Αναμονή για Αποτελέσματα:
Συνήθως 6 εργάσιμες ημέρες*
*Στην περίπτωση που απαιτηθεί επιπλέον εμπλουτισμός του υλικού, για την επιτυχή έκβαση της εξέτασης, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας
Συχνές Ερωτήσεις
Η εξέταση πραγματοποιείται στο υλικό βιοψίας ή ογκεκτομής (κύβος παραφίνης) που έγινε η ιστολογική σας εξέταση.
Στην περίπτωση που το δείγμα σας δεν βρίσκεται ήδη στο αρχείο της Μικροδιαγνωστικής, επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα για να αναλάβουμε την ασφαλή και ταχεία μεταφορά του στο εργαστήριό μας.
Επικοινωνήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης περισστατικών μοριακής διαγνωστικής:
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 23 22 72
Μετρητοίς, με τραπεζική κάρτα ή με Online Διατραπεζική κατάθεση.
Συνήθως απαιτούνται 6 εργάσιμες ημέρες.
Στην περίπτωση που χρειαστεί περισσότερος χρόνος θα ενημερωθείτε εγκαίρως.
Ένα από τα πρωταρχικά μελήματα της Μικροδιαγνωστικής είναι η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων καθώς και η αυστηρή τήρηση των συνθηκών προστασίας του γενετικού σας υλικού και των ιατρικών αποτελεσμάτων.
Σε πλήρη συμμόρφωση με τον κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) εξασφαλίζουμε πως οποιαδήποτε εξέταση διενεργηθεί γίνεται με την δική σας γνώση και συναίνεση.
Θέλω να κλείσω Ραντεβού για το GliomArray Panel
Συμπληρώστε τα κάτωθι στοχεία, πατήστε «Αποστολή» και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας
Νέα / Άρθρα
B.E.S.T. – Η πρόταση της ΜΙΚΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ για τη διαχείριση ασθενών με καρκίνο του μαστού σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες NCCN
B.E.S.T. – Η πρόταση της ΜΙΚΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ για τη διαχείριση ασθενών με καρκίνο του μαστού σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες NCCN…
ΙΟΥΛΙΟΣ – ΜΗΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΚΩΜΑ
ΙΟΥΛΙΟΣ – ΜΗΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΚΩΜΑ Τα σαρκώματα είναι μια σπάνια ομάδα καρκίνων στην οποία σχηματίζονται κακοήθη κύτταρα…
Εξετάσεις Φαρμακογενετικής – DPYD στη ΜΙΚΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ
Εξετάσεις Φαρμακογενετικής – DPYD στη ΜΙΚΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Υπόβαθρο ♦ Το ένζυμο DPD: √ Κωδικοποιείται από το γονίδιο DPYD √ Παίζει πρωταρχικό ρόλο…