Παράγοντες Κινδύνου
Ένας παράγοντας κινδύνου είναι οτιδήποτε αυξάνει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο. Αν και οι παράγοντες κινδύνου επηρεάζουν συχνά την ανάπτυξη του καρκίνου, οι περισσότεροι δεν προκαλούν άμεσα καρκίνο. Μερικοί άνθρωποι με πολλούς παράγοντες κινδύνου δεν αναπτύσσουν ποτέ καρκίνο, ενώ άλλοι χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο. Η γνώση των παραγόντων κινδύνου και η συζήτηση μαζί τους με τον γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο ενημερωμένες επιλογές για τον τρόπο ζωής και την υγειονομική περίθαλψη.
Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του στομάχου:
Ηλικία.
Ο καρκίνος του στομάχου εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.
Φύλο.
Οι άνδρες έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου απο ότι οι γυναίκες.
Βακτήρια.
Ένα κοινό βακτήριο που ονομάζεται Helicobacter pylori, το οποίο ονομάζεται επίσης Η. Pylori, προκαλεί φλεγμονή στο στομάχι και έλκη. Θεωρείται επίσης μία από τις κύριες αιτίες του καρκίνου του στομάχου. Ο έλεγχος για λοίμωξη από H. pylori είναι διαθέσιμη και μια λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Η εξέταση του H. pylori συνιστάται εάν είχατε συγγενή πρώτου βαθμού, όπως γονέα, αδελφό ή παιδί που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του στομάχου ή με λοίμωξη από το Η. Pylori. Άλλα μέλη της οικογένειας θα μπορούσαν να το έχουν επίσης, και η λοίμωξη πρέπει να αντιμετωπιστεί εάν βρεθεί.
Οικογενειακό ιστορικό/γενετική.
Οι άνθρωποι που έχουν γονέα, παιδί ή αδελφό που είχαν καρκίνο του στομάχου έχουν υψηλότερο κίνδυνο της νόσου. Επιπλέον, ορισμένες κληρονομικές γενετικές διαταραχές, όπως ο κληρονομικός διάχυτος γαστρικός καρκίνος, το σύνδρομο Lynch, ο κληρονομικός καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών (HBOC) και η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.
Φυλή/εθνότητα.
Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο κοινός στους έγχρωμους, ισπανούς και ασιάτες απ ‘ό, τι στους λευκούς.
Διατροφή.
Η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε άλας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Περιλαμβάνονται τα τρόφιμα που διατηρούνται με ξήρανση, κάπνισμα, αλάτισμα και τρόφιμα με υψηλή προσθήκη αλάτων. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου.
Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση ή συνθήκες υγείας.
Οι άνθρωποι που έχουν χειρουργηθεί στο στομάχι, έχουν διαγνωσθεί μεκακοήθη αναιμία ή αχλωρυδρία, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου. Η κακοήθης αναιμία είναι μια σοβαρή μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που προκαλείται όταν το στομάχι δεν είναι σε θέση να απορροφήσει σωστά τη βιταμίνη Β12. Η αχλωρυδρία είναι μια έλλειψη υδροχλωρικού οξέος στα γαστρικά υγρά, που βοηθούν στην πέψη της τροφής.
Έκθεση στο χώρο εργασίας.
Η έκθεση σε συγκεκριμένες σκόνες και αναθυμιάσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.
Καπνός και αλκοόλ.
Η χρήση καπνού και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.
Παχυσαρκία.
Το υπερβολικό σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.
Διάγνωση
Για τους περισσότερους τύπους καρκίνου, η βιοψία είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για τον γιατρό να γνωρίζει αν μια περιοχή του σώματος έχει καρκίνο. Σε μια βιοψία, ο ιατρός παίρνει ένα μικρό δείγμα ιστού για ιστολογική εξέταση που θα σταλεί σε ένα παθολογοανατομικό εργαστήριο.
Αυτή η λίστα περιγράφει επιλογές διάγνωσης αυτού του τύπου καρκίνου. Δεν χρησιμοποιούνται όλες οι δοκιμές που αναφέρονται παρακάτω για κάθε άτομο. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τους παρακάτω παράγοντες κατά την επιλογή ενός διαγνωστικού τεστ:
Βιοψία.
Βιοψία είναι η αφαίρεση μικρής ποσότητας ιστού για ιστολογική εξέταση στο μικροσκόπιο από τον παθολογοανατόμο. Ο παθολογοανατόμος είναι ο γιατρός που ειδικεύεται στην ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων και στην αξιολόγηση των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων για τη διάγνωση ασθενειών (ιστολογική εξέταση).
Μοριακή εξέταση του όγκου.
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη διεξαγωγή εργαστηριακών εξετάσεων σε ένα δείγμα όγκου για τον εντοπισμό συγκεκριμένων γονιδίων, πρωτεϊνών και άλλων παραγόντων μοναδικών για τον όγκο. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων μπορούν να σας βοηθήσουν να καθορίσετε τις επιλογές θεραπείας σας, καθώς θα αποκαλύψουν το μοριακό προφίλ του καρκίνου.
Για τον καρκίνο του στομάχου, μπορεί να γίνει τεστ για PD-L1 και για μικροδορυφορική αστάθεια (MSI/MMR). Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων βοηθούν τον κλινικό γιατρό σας (Ογκολόγο) να ανακαλύψει εάν η ανοσοθεραπεία είναι θεραπευτική επιλογή.
Ενδοσκόπηση.
Μια ενδοσκόπηση επιτρέπει στον γιατρό (Γαστρεντερολόγο) να βλέπει το εσωτερικό του στομάχου με ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται γαστροσκόπιο ή ενδοσκόπιο. Ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει ένα δείγμα ιστού ως βιοψία κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκόπησης για να ελέγξει ο παθολογοανατόμος (ιστολογική εξέταση βιοψίας) για την πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου.
Ενδοσκοπικός υπέρηχος.
Αυτή η δοκιμή είναι παρόμοια με μια ενδοσκόπηση, αλλά το γαστροσκόπιο διαθέτει ένα μικρό ανιχνευτή υπερήχων στο τέλος. Ένας υπερηχογράφος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα των εσωτερικών οργάνων. Μια εικόνα υπερήχων του τοιχώματος του στομάχου βοηθά τους γιατρούς να καθορίσουν πόσο μακριά έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος στο στομάχι , καθώς και να αξιολογήσουν τους κοντινούς λεμφαδένες, ιστούς και όργανα, όπως το ήπαρ ή τα επινεφρίδια.
Ακτινογραφία.
Δοκιμασία με βάριο.
Στη δοκιμασία με βάριο, το άτομο καταπίνει ένα υγρό που περιέχει βάριο και λαμβάνεται μια σειρά από ακτινογραφίες. Το βάριο επικάθεται στο τοίχωμα του οισοφάγου, του στομάχου και των εντέρων, έτσι ώστε οι όγκοι ή άλλες ανωμαλίες να είναι ευκολότερο να γίνουν ορατές στην ακτινογραφία.
Σάρωση υπολογιστικής αξονικής τομογραφίας (CT).
Μια αξονική τομογραφία πραγματοποιεί εικόνες του εσωτερικού του σώματος χρησιμοποιώντας ακτινογραφίες που λαμβάνονται από διαφορετικές γωνίες. Ένας υπολογιστής συνδυάζει αυτές τις εικόνες σε μια λεπτομερή, τρισδιάστατη εικόνα που παρουσιάζει τυχόν ανωμαλίες ή όγκους. Μια αξονική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση του μεγέθους του όγκου. Μερικές φορές, μια ειδική βαφή που ονομάζεται μέσον αντίθεσης δίνεται πριν από τη σάρωση για να παράσχει καλύτερη λεπτομέρεια στην εικόνα. Αυτή η χρωστική ουσία συνήθως χορηγείται τόσο ως υγρό για την κατάποση όσο και ως ένεση στην φλέβα του ασθενούς.
Μαγνητική τομογραφία (MRI).
Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία, όχι ακτινογραφίες, για να παράγει λεπτομερείς εικόνες του σώματος. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση του μεγέθους του όγκου. Μια ειδική βαφή που ονομάζεται μέσο αντίθεσης δίνεται πριν από τη σάρωση για να δημιουργηθεί μια σαφέστερη εικόνα. Αυτή η βαφή συνήθως εγχέεται στη φλέβα ενός ασθενούς.
Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) ή PET-CT σάρωση.
Το PET scan συνδυάζεται συνήθως με CT σάρωση (βλέπε παραπάνω), που ονομάζεται σάρωση PET-CT. Μια σάρωση PET είναι ένας τρόπος για να δημιουργηθούν εικόνες των οργάνων και των ιστών μέσα στο σώμα. Μια μικρή ποσότητα μιας ουσίας ραδιενεργού σακχάρου εγχέεται στο σώμα του ασθενούς. Αυτή η ουσία σακχάρου απορροφάται από κύτταρα που χρησιμοποιούν την περισσότερη ενέργεια. Επειδή ο καρκίνος τείνει να χρησιμοποιεί ενέργεια, απορροφά περισσότερη ραδιενεργή ουσία. Ένας ανιχνευτής ανιχνεύει τότε αυτή την ουσία για να παράγει εικόνες του εσωτερικού του σώματος.
Λαπαροσκοπία.
Μια λαπαροσκόπηση είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση στην οποία ο χειρουργός εισάγει έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται λαπαροσκόπιο στην κοιλιακή κοιλότητα. Χρησιμοποιείται για να διαπιστώσει αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στην κοιλιακή κοιλότητα ή στο ήπαρ. Μια CT ή PET σάρωση δεν μπορεί να βρει συχνά τον καρκίνο που έχει εξαπλωθεί σε αυτές τις περιοχές.
Συμπτώματα
Τα άτομα με καρκίνο του στομάχου μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα συμπτώματα. Μερικές φορές, τα άτομα με καρκίνο του στομάχου δεν έχουν καμία από αυτές τις αλλαγές. Ή, η αιτία μπορεί να είναι μια διαφορετική ιατρική κατάσταση που δεν είναι καρκίνος.
Ο καρκίνος του στομάχου συνήθως δεν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, επειδή συχνά δεν προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα. Όταν συμβούν συμπτώματα, μπορεί να είναι ασαφή και μπορεί να περιλαμβάνουν αυτά που αναφέρονται παρακάτω. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορούν επίσης να προκληθούν από πολλές άλλες ασθένειες, όπως από μία ιογενή λοίμωξη του στομάχου ή το έλκος.
Δυσπεψία ή καούρα
Πόνος ή δυσφορία στην κοιλιακή χώρα
Ναυτία και έμετος, ιδίως έμετο λίγο μετά το φαγητό
Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα του στομάχου μετά τα γεύματα
Απώλεια της όρεξης
Αίσθηση της πρόσληψης τροφής στο λαιμό κατά το φαγητό
Τα συμπτώματα του προχωρημένου καρκίνου του στομάχου μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αδυναμία και κόπωση
Εμετός αίματος ή αίμα στο σκαμνί
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Αν ανησυχείτε για οποιεσδήποτε αλλαγές βιώνετε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
Στοχεύουσα Θεραπεία
Μοριακή εξέταση του όγκου.
Οι ερευνητές εξετάζουν τις γενετικές μεταβολές στα κύτταρα όγκου για τον εντοπισμό συγκεκριμένων γονιδίων, πρωτεϊνών και άλλων παραγόντων που είναι μοναδικοί για τον όγκο. Οι ασθενείς με διαφορετικούς τύπους όγκων με την ίδια γονιδιακή μετάλλαξη, μπορούν να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές, που ονομάζονται “clinical trials”, με στόχο την εύρεση θεραπειών που στοχεύουν στη γενετική αυτή αλλαγή.
Στοχευμένη θεραπεία. Για τον καρκίνο του στομάχου, μπορεί να γίνει τεστ για PD-L1 και για μικροδορυφορική αστάθεια (MSI/MMR). Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων βοηθούν τον κλινικό γιατρό σας (Ογκολόγο) να ανακαλύψει εάν η ανοσοθεραπεία είναι θεραπευτική επιλογή.
Ανοσοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας έρευνας για τον καρκίνο του στομάχου. Οι ερευνητές εξετάζουν διαφορετικούς τύπους ανοσοθεραπείας που εμποδίζουν τις οδούς CTLA4 και/ή PD-1. Ένας όγκος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις οδούς για να αποφεύγει με επιτυχία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Η ανοσοθεραπεία που εμποδίζει αυτές τις οδούς επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να καταστρέψει τον καρκίνο.
Ενημερωθείτε για τις Εξετάσεις σχετικά με τον Καρκίνο Στομάχου
Συχνές Ερωτήσεις
Αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του στομάχου (διάγνωση βασισμένη σε ιστολογική εξέταση), είναι πιθανό να πληρούνται οι ενδείξεις για προσδιορισμό του μοριακού προφίλ του καρκίνου. Αυτός ο μοριακός έλεγχος έχει ως στόχο να ανιχνεύσει αν ο όγκος εμφανίζει αστάθεια σε συγκεκριμένα γονίδια (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2) ή διαταραχή της έκφρασης σε πρωτεΐνες (PD-L1, HER2), που εμφανίζουν στενή συσχέτιση με την ανταπόκριση του καρκίνου του παγκρέατος στην θεραπεία που θα επιλεγεί.
Με βάση τον προσδιορισμό του μοριακού προφίλ, δίνεται η δυνατότητα στον Ογκολόγο να επιλέξει το βέλτιστο χημειοθεραπευτικό σχήμα, ή την ανοσοθεραπεία, αναλόγως το στάδιο του όγκου.
Συμβουλευτείτε τον Ογκολόγο σας για την βέλτιστη για εσάς επιλογή.
Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στο υλικό που έγινε η ιστολογική σας εξέταση (κύβος παραφίνης).
Στην περίπτωση που το δείγμα σας δεν βρίσκεται ήδη στο αρχείο της Μικροδιαγνωστικής. Επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα για να αναλάβουμε την ασφαλή και ταχεία μεταφορά του στο εργαστήριό μας. Επίσης θα χρειαστεί να συμπληρώσετε εύκολα και γρήγορα το Έντυπο Συγκατάθεσης.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 2310 23 22 72 και θα αναλάβουμε άμεσα να σας εξυπηρετήσουμε για την γρήγορη μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριό μας
Με τραπεζική κάρτα, τραπεζική κατάθεση, ή Online διατραπεζική κατάθεση
Ένα από τα πρωταρχικά μελήματα της Μικροδιαγνωστικής είναι η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων καθώς και η αυστηρή τήρηση των συνθηκών προστασίας του γενετικού σας υλικού και των ιατρικών αποτελεσμάτων.
Σε πλήρη συμμόρφωση με τον κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) εξασφαλίζουμε πως οποιαδήποτε εξέταση διενεργηθεί γίνεται με την δική σας γνώση και συναίνεση και δεν κοινοποιούμε αποτελέσματα τηλεφωνικά.
Θέλω να μάθω περισσότερα
Πατήστε το πλαίσιο από κάτω για να μάθετε περισσότερα για τις εξετάσεις που αφορούν τον καρκίνο του στομάχου και να ζητήσετε την διενέργεια τους
Νέα / Άρθρα
B.E.S.T. – Η πρόταση της ΜΙΚΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ για τη διαχείριση ασθενών με καρκίνο του μαστού σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες NCCN
B.E.S.T. – Η πρόταση της ΜΙΚΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ για τη διαχείριση ασθενών με καρκίνο του μαστού σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες NCCN…
ΙΟΥΛΙΟΣ – ΜΗΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΚΩΜΑ
ΙΟΥΛΙΟΣ – ΜΗΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΚΩΜΑ Τα σαρκώματα είναι μια σπάνια ομάδα καρκίνων στην οποία σχηματίζονται κακοήθη κύτταρα…
Εξετάσεις Φαρμακογενετικής – DPYD στη ΜΙΚΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ
Εξετάσεις Φαρμακογενετικής – DPYD στη ΜΙΚΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Υπόβαθρο ♦ Το ένζυμο DPD: √ Κωδικοποιείται από το γονίδιο DPYD √ Παίζει πρωταρχικό ρόλο…