ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 88, 54622 E-mail pathology@microdiagnostics.gr Τ. 2310 232 272 F. 2310 236 279
Συζητώντας με τον Καρκινοπαθή φίλο μου
Posted in Μη κατηγοριοποιημένο

Έχουμε απέναντί μας έναν δικό μας άνθρωπο, ο οποίος πρόσφατα έμαθε πως πάσχει από καρκίνο.

Θλίψη, θυμός, σύγχυση και ανικανότητα ίσως είναι μερικά συναισθήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος αυτός ο άνθρωπος, καθώς άκουσε και διάβασε στην ιστολογική του διάγνωση την λέξη «καρκίνος».

Για το άτομο που έχει διαγνωστεί με καρκίνο είναι ζωτικά χρήσιμο όταν οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας προσφέρουν παρηγορητική παρουσία και πρακτική υποστήριξη.

Συχνά είναι δύσκολο για όλους μας να ξέρουμε τι να πούμε ή πως να ξεκινήσουμε μια κουβέντα με τον άνθρωπό μας που έχει καρκίνο. Ωστόσο, η καλλιέργεια της επαφής είναι πάντα καλύτερη από το να μένουμε μακριά.

Ας ρωτήσουμε τον φίλο μας με καρκίνο αν θέλει να μιλήσει για την εμπειρία του. Ας επιτρέψουμε σε αυτόν να αποφασίσει πότε να μιλήσει και πόσο να μοιραστεί από την εμπειρία του. Είμαστε όμως δίπλα του και τον κάνουμε να το νιώθει και να το κατανοεί.

Το σώμα και οι εκφράσεις του προσώπου μας μπορούν επίσης να μεταφέρουν το μήνυμά μας για φροντίδα και υποστήριξη. Πολλές φορές ακόμα και το να μοιραστούμε στιγμές σιωπής, αρκούν, χωρίς να χρειάζεται να «πνιγούμε» στην φλυαρία.

Ας μην ξεχνάμε πως είναι καλύτερο να πούμε “δεν ξέρω τι να πω” παρά να σταματήσουμε να επικοινωνούμε ή να τον επισκεπτόμαστε από φόβο.

Μερικές προτάσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δείξουμε τη φροντίδα και την υποστήριξή μας μπορεί να είναι:

Λυπάμαι που συνέβη σε εσένα.

 Εάν αισθανθείς πως θέλεις να μιλήσεις, είμαι εδώ για να σε ακούσω.

 Τι σκέφτεσαι να κάνεις και πώς μπορώ να βοηθήσω;

 Νοιάζομαι για σένα.

 Σε σκέφτομαι.

Ακολουθούν παραδείγματα φράσεων που μάλλον δεν βοηθούν:

Ξέρω πως νιώθεις.

Ξέρω τι πρέπει να κάνεις.

Ξέρω κάποιον που είχε την ίδια ακριβώς διάγνωση.

Είμαι βέβαιος ότι θα είσαι καλά.

Μην ανησυχείς.

Πόσο χρόνο σου είπαν πως σου μένει;

Βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει για τον άνθρωπό σας που πάσχει από καρκίνο να του δώσετε συμβουλές. Οι μη ζητηθείσες συμβουλές μπορεί να προκαλέσουν άσκοπο άγχος.

Να είστε ειλικρινείς για τα συναισθήματά σας, αλλά μην επιβαρύνεστε υπερβολικά. Επικοινωνήστε με τα συναισθήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε – όπως ο φόβος, το άγχος, ο θυμός ή η δυσπιστία – ως απάντηση στη διάγνωση του καρκίνου του ατόμου. Εάν αγωνίζεστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε τα συναισθήματά σας πριν μιλήσετε ξανά. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η συνάντηση με έναν σύμβουλο, σας βοηθά να επεξεργαστείτε και να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας καλύτερα και αποτελεσματικότερα.

Μιλήστε για θέματα εκτός του καρκίνου. Η συζήτηση για τα συνηθισμένα θέματα μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία του ατόμου που θέλετε να στηρίξετε.

Βοηθήστε τον φίλο σας ή το μέλος της οικογένειάς σας να αποφασίσει πώς θα μείνει στις συνήθεις δραστηριότητες του και να συνεχίσει την ρουτίνα του.

Μπορεί να είστε σε θέση να βοηθήσετε τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς σας να δώσει προτεραιότητα στις δραστηριότητες που επιθυμεί.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποστήριξη και φροντίδα των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο, πατήστε εδώ

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart