ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 88, 54622 E-mail pathology@microdiagnostics.gr Τ. 2310 232 272 F. 2310 236 279
Βλέποντας τον ασθενή πίσω από τα πλακίδια (slides)…
Posted in Μη κατηγοριοποιημένο

Βλέποντας τον ασθενή πίσω από τα πλακίδια

Η ενθύμηση πως τα δείγματα που εξετάζουμε με την μορφή πλακιδίων αντιστοιχούν σε έναν άνθρωπο, εμπνέει, εμάς του παθολογοανατόμους & κυτταρολόγους, ώστε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε αυτόν.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως κινείται όλο και περισσότερο προς την εξατομικευμένη και αξιόπιστη ιατρική φροντίδα. Ο ρόλος μας ως κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, παθολογοανατόμοι & κυτταρολόγοι, σε αυτή την αλλαγή είναι κρίσιμος. Είμαστε αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας για να κατανοήσουμε καλύτερα τα σύνθετα στοιχεία των ασθενειών, τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να θεραπευτούν.

 

Οι ιστολογικές, κυτταρολογικές και μοριακές εξετάσεις που εκτελούμε, εξυπηρετούν αυτόν τον σημαντικό ρόλο-κλειδί.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που παρέχουμε δεν είναι μόνο λέξεις μιας απαντητικής έκθεσης. Είναι οδηγίες για το πώς να χειριστούμε μια ανθρώπινη ζωή, εσάς.

Να θυμάστε: το ιατρικό εργαστήριο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγειονομικής περίθαλψης και, καθώς κινούμαστε προς την εξατομικευμένη ιατρική, είναι επιτακτική η ανάγκη να κρατάμε την λέξη «εξατομικευμένη» στο επίκεντρο.

Πολύ συχνά, καθώς εκτελούμε τα καθημερινά μας καθήκοντα στο εργαστήριο, ξεχνάμε ότι το πλακίδιο (slide) κάτω από το μικροσκόπιο ή το δείγμα στον αναλυτή δεν είναι απλώς ένα δείγμα.  Αντιστοιχούν σε ένα πρόσωπο, εσάς.

Όταν θέτουμε τη διάγνωσή σας, ή ολοκληρώνουμε την μοριακή ανάλυσή σας, δεν κάνουμε κάποιο συμπέρασμα για ένα κομμάτι ιστού ή ένα σύμπλεγμα κυττάρων. Το συμπέρασμα αφορά ένα ανθρώπινο ον, εσάς. Και αυτό που θα διαγνώσουμε τελικά επηρεάζει όχι μόνο τη ζωή σας, αλλά και τη ζωή των ανθρώπων γύρω από εσάς.

Αυτό το «πλακίδιο» έχει μια μητέρα, έναν πατέρα, έναν σύζυγο, μια γυναίκα, παιδιά, μια κοινότητα φίλων που εκτείνεται πέρα ​​από το εργαστήριο.

Είναι γνωστό ότι οι εργαστηριακοί ιατροί δεν έχουμε μεγάλη αλληλεπίδραση με τον ασθενή. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς η εξατομικευμένη ιατρική γίνεται πιο διαδεδομένη και οι πολυεπιστημονικές ομάδες υγειονομικής περίθαλψης (γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων) γίνονται πιο συνεργατικές.

Η κατανόηση λοιπόν της επίδρασης της δουλειάς μας σε εσάς, στον άνθρωπο – την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους γείτονές μας – αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας μας.

 

Το κείμενο είναι αποτέλεσμα έμπνευσης από το άρθρο του E. Blair Holladay, CEO of the American Society for Clinical Pathology, στο περιοδικό the Pathologist, 2019

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart