ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 88, 54622 E-mail pathology@microdiagnostics.gr Τ. 2310 232 272 F. 2310 236 279
Καρκίνος Παχέος Εντέρου & Πρόληψη
Posted in Μη κατηγοριοποιημένο

Ο προληπτικός έλεγχος έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου σώζει ζωές.

Ο τακτικός έλεγχος, ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών, είναι το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν είστε ηλικίας 50 έως 75 ετών, να ελέγχεστε τακτικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Εάν είστε κάτω των 50 ετών ή αν είστε άνω των 75 ετών και πιστεύετε ότι ενδέχεται να διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο του παχέος εντέρου, ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να υποβληθείτε σε προληπτικό έλεγχο.

Συμβουλευτείτε τον γαστρεντερολόγο σας

Μάθετε για άλλους τρόπους μείωσης του κινδύνου.

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου αρχίζουν ως προκαρκινικοί πολύποδες στο κόλον ή στο ορθό. Τέτοιοι πολύποδες μπορεί να υπάρχουν στο παχύ έντερο για χρόνια πριν αναπτυχθεί ο καρκίνος. Είναι πιθανό να μην προκαλέσουν συμπτώματα, ιδιαίτερα νωρίς. Ο διαγνωστικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα προκαρκινικούς πολύποδες, ώστε να αφαιρεθούν πριν μετατραπούν σε καρκίνο. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται ο ορθοκολικός καρκίνος. Ο διαγνωστικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου νωρίς, γεγονός που καθιστά την θεραπεία περισσότερο αποτελεσματική. (Διαβάστε ΕΔΩ για τους προκαρκινικούς πολύποδες του παχέος εντέρου)

Διατροφή

Ήδη γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν οι αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ιατροί συστήνουν συχνά διατροφή χαμηλή σε ζωικά λίπη και υψηλή σε φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής αλέσεως για να μειωθεί ο κίνδυνος άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσο και ο διαβήτης. Αυτή η δίαιτα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ασπιρίνη

Οι ερευνητές εξετάζουν το ρόλο ορισμένων φαρμάκων και συμπληρωμάτων στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου σε ορισμένους ενήλικες, ανάλογα με την ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Υγιεινές επιλογές

Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνοντας τη σωματική άσκηση, περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ και αποφεύγοντας τον καπνό.

Τα γεγονότα

Μεταξύ των καρκίνων που πλήττουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κάθε χρόνο, περίπου 140.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζουν καρκίνο του παχέος εντέρου και πάνω από 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτόν.

Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Περισσότερο από το 90% των καρκίνων του παχέος εντέρου εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Οι προκαρκινικοί πολύποδες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν προκαλούν πάντοτε συμπτώματα, ειδικά στην αρχή. Εάν έχετε συμπτώματα, μπορεί αυτά να περιλαμβάνουν αίμα στα κόπρανα, πόνο στο στομάχι που δεν σταματά, ή να χάνετε ανεξήγητα βάρος. Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

 

Πηγή:

Content source: Division of Cancer Prevention and Control, Centers for Disease Control and Prevention

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart