ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 88, 54622 E-mail pathology@microdiagnostics.gr Τ. 2310 232 272 F. 2310 236 279
Η μετάλλαξη G12C του γονιδίου KRAS ως θεραπευτικός στόχος στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα
Posted in Μη κατηγοριοποιημένο

Γράφει η Γαρυφαλιά Καρπόνη, PhD

Μοριακή Βιολόγος-Γενετίστρια

Υπεύθυνη του Τμήματος Μοριακής Διαγνωστικής

 

Τα αποτελέσματα μελέτης [1] που παρουσιάστηκαν λίαν προσφάτως στο πανευρωπαϊκό συνέδριο για τον καρκίνο του πνεύμονα (ELCC, 25-27 Μαρτίου 2021) επιβεβαίωσαν ξανά ότι η μετάλλαξη G12C στο γονίδιο KRAS  μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπευτικός στόχος σε όσους ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) φέρουν τη μετάλλαξη αυτή.

Η μετάλλαξη G12C στο γονίδιο KRAS εμφανίζεται περίπου στο 14% των ασθενών με αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα, που αποτελεί τον πιο κοινό υπότυπο του NSCLC.

Προς το παρόν, δύο διαφορετικές δραστικές ουσίες, το adagrasib και το sotorasib, έχει αποδειχτεί, σε κλινικές μελέτες, ότι αναστέλλουν την ογκογόνο δράση της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης KRAS G12C. Μάλιστα, πρόσφατα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αποφάσισε να εξετάσει κατά προτεραιότητα την έγκριση του sotorasib ως θεραπευτικού παράγοντα για τον προχωρημένο ή μεταστατικό NSCLC [2].

Τα τρέχοντα δεδομένα λοιπόν παρέχουν μια ιδιαίτερη ευκαιρία να διερευνηθούν συνδυασμοί των ως άνωθι αναστολέων και με άλλες κατηγορίες φαρμακευτικών παραγόντων και να προσδώσουν σύντομα μια εξαιρετική εναλλακτική στους ασθενείς με ΝSCLC που είναι θετικοί στη μετάλλαξη KRAS G12C και των οποίων η θεραπεία πρώτης γραμμής δεν έχει αποδώσει.

 

Πηγές:

[1] https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-03/esfm-sdt032321.php

[2] https://www.amgen.com/newsroom/press-releases/2021/02/fda-grants-sotorasib-priority-review-designation-for-the-treatment-of-patients-with-kras-g12c-mutated-locally-advanced-or-metastatic-non-small-cell-lung-cancer

Εικόνα στο banner: https://scrip.pharmaintelligence.informa.com/SC143721/Amgens-KRAS-G12C-Inhibitor-Shows-Deep-Durable-Efficacy-In-Lung-Cancer

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart