ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 88, 54622 E-mail pathology@microdiagnostics.gr Τ. 2310 232 272 F. 2310 236 279
EGFR εξώνιο 20 και στοχευμένες θεραπείες
Posted in Μη κατηγοριοποιημένο

Γράφει η Γαρυφαλιά Καρπόνη, PhD

Μοριακή Βιολόγος-Γενετίστρια

Υπεύθυνη Τμήματος Μοριακής Διαγνωστικής

 

O μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) αποτελεί την κύρια ιστολογική μορφή του καρκίνου του πνεύμονα. Εδώ και αρκετά χρόνια, έχει βρεθεί ότι ο NSCLC μπορεί να φέρει μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια, για τα οποία υπάρχουν πλέον θεραπείες που στοχεύουν τα μεταλλαγμένα πρωτεϊνικά προϊόντα των γονιδίων αυτών.

 

Στην Ευρώπη, περίπου το 15% των ασθενών με NSCLC φέρει μεταλλάξεις στο γονίδιο EGFR. Οι γενετικοί τόποι του EGFR που επηρεάζονται κυρίως από μεταλλάξεις είναι το εξώνιο 19 (Ex19 indels), το 20 (Ex20 ins) και το 21 (L858R). Παραδοσιακά, οι μεταλλάξεις Ex19 indels και L858R έχουν καλύτερη απόκριση σε στοχευμένες θεραπείες (EGFR-TKI), ενώ το αντίθετο ισχύει για τους φέροντες την Ex20 ins, οι οποίοι έχουν γενικά χειρότερη πρόγνωση.

 

Στις 21 Μαϊου 2021, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε προς χρήση τον θεραπευτικό παράγοντα amivantamab-vmj, ο οποίος είναι το πρώτο ανθρώπινο αντίσωμα που στοχεύει τις μεταλλάξεις Ex20 ins και προορίζεται για πάσχοντες με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό NSCLC που φέρουν μεταλλάξεις Ex20 ins.

 

Τα εξαιρετικά αυτά νέα υπογραμμίζουν την πρόοδο που σημειώνεται με γοργά βήματα στο πεδίο της εξατομικευμένης ιατρικής και θέτουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για εμπεριστατωμένες και έγκυρες μοριακές διαγνώσεις.

 

 

Πηγή:

https://www.jnj.com/rybrevanttm-amivantamab-vmjw-receives-fda-approval-as-the-first-targeted-treatment-for-patients-with-non-small-cell-lung-cancer-with-egfr-exon-20-insertion-mutations

 

Εικόνα στο banner:

https://www.everydayhealth.com/cancer/cancer-news-from-asco-ii-2020-using-targeted-therapy-and-immunotherapy-earlier-yields-big-pay-offs-for-patients/

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart